top of page

Veiligheid in Mexico: Wat je moet weten voor een zorgeloze reis

  • Foto van schrijver: Siri de Ruiter
    Siri de Ruiter
  • 7 feb
  • 6 minuten om te lezen

Mexico, het land van heerlijk eten, adembenemende stranden en een hele rijke cultuur. Maar het is ook een land dat in het nieuws totaal anders overkomt. Moorden, drugs en corruptie zijn vaak de headlines die je in het nieuws hoort. En zodra je vertelt dat je naar Mexico op vakantie gaat, is de kans groot dat je reacties krijgt als: “Mexico?! Is dat niet supergevaarlijk? Zou je dat wel doen?”


Dat is precies wat ik hoorde voordat ik hier kwam wonen (en nog steeds), maar alleen van mensen die zelf nog nooit een voet in Mexico hebben gezet. Inmiddels woon en reis ik hier al een tijdje en - even afkloppen - ik heb nog niets écht naars meegemaakt. Hoewel je natuurlijk domme pech kunt hebben, heb je zelf ook grote invloed op de risico’s die je loopt met deze simpele tips.


Park Chapultepec in Mexico-Stad
Park Chapultepec in Mexico-Stad
 

Criminaliteit in Mexico: wat moet je weten?

Om maar met de deur in huis te vallen: ja, Mexico heeft gebieden waar de criminaliteit enorm hoog is en die komen regelmatig in het nieuws. En ja, in Mexico is veel armoede en dat brengt problemen met zich mee. Maar dat betekent niet dat heel Mexico onveilig is. Veel van de misdaad vindt plaats tussen bendes en heeft niets te maken met reizigers.

Los daarvan, Mexico is enorm. Het land is zo groot dat je het qua afstanden kunt vergelijken met Europa. Iets dat in de ene staat gebeurt, kan soms net zo ver weg zijn als Portugal vanuit Nederland.


Toch is het belangrijk om bewust te zijn van mogelijke risico’s en hoe er mee om te gaan:


  1. Gevaarlijke gebieden

Over het algemeen zijn toeristische plekken, afgezien van diefstal, relatief veilig. Maar dat betekent niet dat gebieden er omheen dat ook zijn. Er gebeuren dagelijks overvallen, zowel op straat als in het ov en op snelwegen.

De belangrijkste regel is, ga niet naar plekken waar weinig tot geen andere toeristen zijn, ook niet om je bijvoorbeeld te voet van de ene naar de andere plek te verplaatsen als je hier nog niet eerder bent geweest. Neem een taxi of in steden bijvoorbeeld de metro(bus). Vooral omdat Nederlanders met hun blonde haren en lange postuur eruit springen, ben je een heel makkelijk doelwit.

Als je wel minder bekende plekken wilt bezoeken, zoek dan van tevoren uit of het over het algemeen veilig is of niet (stuur me gerust een berichtje, want het is absoluut een aanrader om een kijkje buiten de gebaande paden te nemen als je van een beetje avontuur houdt).

  1. Diefstal van waardevolle spullen

    In Mexico heerst veel armoede en daardoor zie je niet alleen veel mensen bedelen, maar wordt er ook veel gestolen, ingebroken en al dan niet gewelddadig overvallen.


Waardevolle spullen kun je beter niet zichtbaar bij je dragen. Stop je telefoon dus goed weg, neem zo min mogelijk contant geld mee en wat je meeneemt, verdeel dat over verschillende plekken. Laat dure sieraden thuis en gebruik een kluisje in je accommodatie. In drukke gebieden, zoals markten of het openbaar vervoer, is een goede rugzak of buiktasje ook geen overbodige luxe. Wees ook alert bij pinapparaten, doe dit niet op straat, maar ga naar binnen bij een bank.

Zorg dat je geen gemakkelijk doelwit bent (bijvoorbeeld ‘s nachts met een slok teveel op naar je accommodatie wandelen of spullen achterlaten in je huurauto of bij een duik op het strand) en dan komt het allemaal goed! Mocht je toch worden overvallen, ga vooral niet de held uithangen en doe wat er van je gevraagd wordt.


  1. ’s Avonds en 's nachts over straat

    Mexico komt vaak juist ’s avonds tot leven, vooral in warmere regio’s. Wees alert, loop niet alleen door verlaten straten en geniet van de sfeer op drukke pleinen of in gezellige restaurants. En bij twijfel, neem een taxi terug naar je accommodatie, al is het maar voor een rit van 2 minuten. Kortom, gebruik je gezond verstand.


  2. Verkeer

    Het verkeer in Mexico is qua veiligheid een ding op zichzelf. Allereerst zijn de wegen niet al te best, er zitten veel gaten in het wegdek.


Verder zijn de verkeersregels heel ‘anders’ dan in Nederland, dus pas goed op als je je op straat begeeft, zowel lopend met de fiets als in een auto. Waar in Nederland rijles gebruikelijk is, koop je in Mexico je rijbewijs. Zowel auto’s als motors halen rechts in, toeteren constant, parkeren overal en nergens en rijden zonder (rem)lichten en richtingaanwijzers. Stoplichten worden ook regelmatig niet gerespecteerd. Vooral taxi’s en de bussen van het lokale openbaar vervoer rijden als koningen van de jungle. Daarnaast komt het voor dat bestuurders agressief kunnen zijn, vooral bij een aanrijding, dus wees voorzichtig.


Ongevallen, overvallen en zelfs ontvoeringen komen helaas ook voor in het verkeer. Mocht je een auto huren, zorg dan dat je een ‘zo normaal mogelijk model’ kiest en weet waar je heen gaat. Vraag locals of het gebied waar je doorheen gaat veilig is en zorg dat je ruim de tijd hebt om je bestemming te bereiken. Vermijd ten alle tijde autorijden in het donker en houd je deuren op slot (bij de meeste auto’s gaat dit automatisch).


  1. Taxi’s en bussen

    Kies bij voorkeur voor Uber of officiële taxi’s. Als je onderweg bent, deel voor de zekerheid je locatie met iemand.


Tussen verschillende bestemmingen zijn de bussen van bijvoorbeeld ADO populair. Deze zijn betrouwbaar, comfortabel en veilig en voor lange afstanden kan je ook nachtbussen nemen. Let wel goed op je spullen – een slotje op je rugzak of koffer kan al een wereld van verschil maken.


  1. Corruptie

    Hoewel je dit waarschijnlijk niet zult meemaken, kan het voorkomen dat een politieagent probeert geld te vragen bij een ‘controle’. Blijf rustig, wees beleefd en vraag altijd om een officieel document als je een boete zou krijgen. Zorg er ook voor dat ze jouw documenten niet in handen krijgen, want daar kan je vervolgens naar fluiten. Eerlijk is eerlijk, als ze willen dat je hen geld betaalt, kom je er waarschijnlijk toch niet onderuit.


 

Veiligheid en de natuur

Naast criminaliteit zijn er natuurlijke risico’s waar je rekening mee moet houden als je in Mexico bent. Hoewel de kans klein is, is het goed om in ieder geval op de hoogte te zijn.


  1. Aardbevingen

Mexico ligt op de zogenaamde “Ring of Fire,” wat betekent dat er aardbevingen en sporadisch vulkaanuitbarstingen voor kunnen komen. Op veel plekken bestaat er een aardbevingsalarm dat je waarschuwt mits je je niet in het epicentrum bevindt. Als je op de onderste verdiepingen van een gebouw bent, ga rustig naar beneden en wacht op straat tot het voorbij is. Zit je hoog in een gebouw, zorg dat je dichtbij een draagmuur bent en dan is het afwachten. Bevind je je dichtbij het strand, dan bestaat er ook het risico op tsunami’s. Over het algemeen vind je in openbare ruimtes bordjes waarop staat wat te doen in zo’n geval.

  1. Orkanen

Iedereen jaar komen er zowel aan de Caribische als de Pacifische kust orkanen voor. Volg tijdens het orkaanseizoen (van mei tot november) de weersvoorspellingen en informeer je over evacuatieplannen als je in een risicogebied verblijft (aan de kust).



 

Medische zorg

Mocht er toch iets gebeuren, dan is het goed om te weten dat de medische zorg in Mexico over het algemeen prima is. Bij noodgevallen kun je 911 bellen en als je naar een ziekenhuis moet, wordt geadviseerd om naar een privékliniek te gaan in plaats van een openbaar ziekenhuis. Zorg in ieder geval dat je een reisverzekering met werelddekking hebt en dat je belangrijke telefoonnummers bij de hand hebt.


 

Tot slot, hou het reisadvies naar Mexico in de gaten via de website of via notificaties in de app van Buitenlandse Zaken.


Jouw droomreis naar Mexico

Om het samen te vatten, een vakantie naar Mexico vergt wat voorbereiding en bovenal een dosis gezond verstand, maar het is écht de moeite waard. Van eeuwenoude Maya-ruïnes tot de gastronomie in Mexico-Stad en de ontspannen sfeer van de Caribische kust – dit land heeft voor iedereen wat te bieden.


Als je goed voorbereid op reis gaat, kun je volop genieten van alles wat Mexico zo uniek maakt en is de kans klein dat je iets naars overkomt. Dus ja, je kunt prima naar Mexico op vakantie. Ik moedig je zelfs aan om het te doen, want het land heeft zoveel te bieden dat het zonde is om je te laten afschrikken door de nieuwsberichten die Nederland bereiken.


Ben je klaar om jouw droomreis naar Mexico te plannen? Pak je koffers en ontdek het zelf!

De nieuwste Mexico tips en updates direct in je mail ontvangen?

Check je email!

bottom of page